Vechtsportgala's

en Corona

Milco Lambrecht

Op 15 maart 2020 nam de Nederlandse overheid een historisch besluit. Het Corona-virus bleek zo gevaarlijk om zich heen te slaan dat er drastische maatregelen genomen moesten worden. Van het ene op het andere moment ging Nederland op slot. Winkels gingen dicht, horeca moest onmiddellijk sluiten. Zowel de cultuur- als de sportsector werden volledig stil gelegd en thuiswerken werd een nieuw begrip. Iedereen moest zich aanpassen, maar al snel werd duidelijk dat naast het verwoestende leed dat Corona in de persoonlijke levenssfeer aanrichtte de zelfstandig ondernemers de hardste klappen kregen te verwerken. Met name de sectoren horeca, sport en evenementen werden zakelijk onderuit geveegd. Veel grote ondernemingen die op staatsteun konden rekenen en mensen met een vast salaris hebben in feite financieel weinig van alle maatregelen gemerkt, die wel als lastig en ongemakkelijk werden ervaren, maar niet diep inhakten op hun sociale en economische welvaart. Nu de maatregelen worden afgeschaald blijkt het virus toch hardnekkiger dan voorspeld. Wat betekent dit voor de vechtsportgala’s?

ZWALKEND OVERHEIDSBELEID

De sportscholen en horeca zijn gelukkig weer open, maar zij voelen nog steeds de naweeën en de pijn van ruim een jaar zwalkend overheidsbe-leid waarin de tegenstrijdige en vaak onlogische maatregelen hun bijna tot wanhoop dreven. Wat het werkelijke effect van deze crisis zal zijn is nog niet te zeggen. De dreun dendert nog na en tijd zal het leren, maar dat de vechtsportwereld een ongenadig pak slaag heeft gekregen is een feit. Wie blijven er overeind staan en wie worden er uitgeteld?

ONLINE-EVENEMENTEN

Langzaam krabbelt de vechtsportsector zo goed en zo kwaad als het gaat weer een beetje op. De trainingen worden hervat en er wordt weer vrolijk gespard in de sportschool. Na ruim een jaar stil te hebben gelegen zijn veel vechtsporters weer hongerig geworden en hunkeren er naar om weer op een groot gala met publiek te mogen schitteren. De online-evenementen die dapper door enkele promotors werden georganiseerd hebben vaak meer gekost dan opgeleverd. Is Nederland überhaupt wel klaar voor het kijken van sportevenementen online via een betaalsysteem? Het valt zeer te betwijfelen.

VACCINEREN

Om het Corona-virus te verslaan was het wachten op een vaccin. Niets anders zou deze onzichtbare vijand kunnen bestrijden en onze vrijheid weer terug geven. In recordtempo zijn er verschillende vaccins op de markt gebracht. Hoewel de overheid altijd heeft gesteld dat niemand verplicht zal worden gevaccineerd te worden lijkt het in de praktijk daar wel op af te stevenen. Het alternatief is testen, maar ook daar ontstaat weer een zwalkend beleid. De wisselende geldigheid van de PCR-testen en het stil leggen van ‘testen voor toegang’ zijn maar enkele voorbeelden. Toch zal er voor de vaccin-weigeraars een goed alternatief moeten worden gezocht anders worden zij uit de vrije samenleving verstoten. Het vrije leven moet zo snel mogelijk weer worden opgepakt want de nevenschade, alleen al in psychisch opzicht, is immens groot. Dat de besmettingen weer oplopen is zorgelijk, maar de ernst van het virus lijkt gezien het aantal ziekenhuisopnames en de afgenomen druk op de IC’s eerder afgenomen. Ieder jaar waart er een griepvirus door Nederland, soms ook met dodelijke afloop. Wordt de samenleving dan ook op slot gegooid?

GRATIS PCR TESTEN!

De evenementensector waar ook de vechtsportga-la’s onder vallen krijgt het wederom voor de kiezen. Op welke wijze kun je op verantwoorde wijze een evenement organiseren met de wetenschap dat Corona nooit meer zal verdwijnen? Als de druk op de ziekenhuizen en de IC onder controle blijft moet onze samenleving toch weer ‘normaal’ worden. Het moet toch mogelijk zijn om naar een (vechtsport) evenement te gaan indien je gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test kan overleggen? De over-heid zou deze testen gratis ter beschikking moeten stellen om de sector te ontlasten. Niemand gaat naar een evenement als je de dag daarvoor nog even € 75,- moet betalen voor een PCR-test!

DE ‘DIEPE ZAKKEN’ BLIJKT EEN FARCE

Sportscholen hebben veelal kunnen overleven bij de gratie van hun trouwe leerlingen, maar ook daar is de rek er uit. Evenementenorganisatoren staan al vanaf 15 maart 2020 volledig met de rug tegen de muur. Het verhaal van Minister Wopke Hoekstra over ‘de diepe zakken van de overheid’ en de steun aan de ondernemers blijkt vooral voor de kleine zelfstan-digen een farce. Ambtelijk geneuzel over SBI-codes en andere bureaucratische blokkades hebben veel ondernemers al naar de afgrond gedreven. Spaar-potten zijn leeg, pensioen is weg en tal van leningen moeten nog worden afbetaald. Het zijn voornamelijk de kleine zelfstandigen (waaronder ook veel uit de vechtsportsector) die in de steek zijn gelaten.

EEN KICKBOKSGALA? LIEVER NIET!

Als nu ook in het najaar de evenementen onmogelijk worden gemaakt zal het voor veel ondernemers einde verhaal zijn. Het feit dat de Kickboks- en MMA-evenementen onder een ‘risicobeleid’ van de gemeente vallen zullen in deze ook niet helpen. Onder de noemer ‘Een kickboksgala? Liever niet’ heeft men nu alle mogelijkheden een zodanig kader te creëren dat het organiseren (financieel) niet meer haalbaar wordt. Vaccineren en een gratis geldige PCR-test moet toch meer dan voldoende zijn? 

Product toegevoegd aan uw winkelmand