Straks Corona voorbij...

MAAR ZIJN ER DAN NOG

WEL WEDSTRIJD VECHTERS?

Milco Lambrecht

Het Coronavirus houdt de wereld nog steeds stevig in een ijzeren wurggreep. De impact van deze pandemie heeft mondiaal complete bedrijfstakken en industrieën volledig lam gelegd en hoewel het aantal faillissementen nu nog relatief meevalt zal de genadeklap voor veel bedrijven op termijn waarschijnlijk toch onafwendbaar zijn. De sport en met name de vechtsporten zijn ongenadig hard getroffen. Sportscholen kennen allerlei beperkende maatregelen maar kunnen nog enigszins functioneren, zij het met pijn en moeite.

Organisatoren en promotors van (vechtsport)evenementen balanceren op het randje van de afgrond. Het elastiek om deze crisis te overleven wordt steeds verder opgerekt. Wanneer is het einde bereikt? Toch lijkt er langzamerhand wat licht te komen aan het eind van de tunnel. Voorzichtig filosoferen over de toekomst is weer mogelijk. Maar welke speelveld zullen wij aantreffen als de rook rond het Coronavirus is opgetrokken?

‘’HET OUDE NORMAAL’

Na een ge-jojo met maatregelen waarbij voornamelijk de horeca, de sport en de evenementen in het hart zijn getroffen lijkt er weer wat speling te komen in het wurgkoord dat om de nek van deze bedrijfstakken is gespannen. Een mogelijk vaccin, betere medicijnen en innoverende testen lijken de gang naar ‘het oude normaal’ weer te hebben ingezet. Voorzichtig maken promotors weer plannen voor evenementen. Met uitgeputte reserves probeert men de draad weer op te pakken. Organisaties als Enfusion en Fightclub Den Haag hebben nog de moed gehad om in Coronatijd te organiseren, maar of dit een succes is geweest valt te betwijfelen. Nobel naar de vechters toe, maar slecht voor de portemonnee!

BEPERKTE VLIEGMOGELIJKHEDEN

Na bijna een jaar van stilstand is de vechtsportwereld ingrijpend veranderd. Stilstand is per definitie achteruitgang en het vecht- sportlandschap ziet er door Corona inmiddels heel anders uit. Glory is een zwalkend schip geworden en heeft zelfs flinke averij opgelopen en ook OneFC is met handen en voeten gebonden door middel van de beperkte vliegmogelijkheden. Topvechters komen niet meer aan de bak en vechters die op het punt stonden door te breken staan al tijden droog, wat de motivatie niet ten goede komt. Komt er nog wel een toekomst voor professionele kickboksers?

HET BEKENDE ‘CORONA BUIKJE’ IS TOPSPORTERS OOK NIET VREEMD

Ook in de onderlaag vallen harde klappen. Ambitieuze amateurs die zich omhoog willen vechten zijn hun doel en inspiratie volledig kwijt. De keuze voor een vaste baan of maatschap-pelijke carrière in het bedrijfsleven wordt dan plotseling een gedwongen alternatief. Welke vechters van voor de Coronacrisis zijn weer beschikbaar als de gala’s weer worden opgestart. Nog maar even niet te spreken over de toename in gewicht. Er zijn weinig mensen die tijdens de Coronacrisis zijn afgevallen of zelfs stabiel op hun gewicht zijn gebleven. Het bekende ‘Corona-buikje’ is topsporters ook niet vreemd. Coaches klagen steen en been dat de motivatie van hun vechters ernstig afneemt zonder enig vooruitzicht op een wedstrijd in de ring. ‘Waar doe ik het nog voor?’ is een veelgehoorde verzuchting.

EEN HELE NIEUWE VIBE?

Wie weet brengt het tijdperk na Corona wel een hele nieuwe vibe te weeg. Misschien staat er een hele batterij nieuwe vechters op die gretig zijn en hun droom willen waarmaken om toch die wedstrijd te maken waar ze al lang voor dromen. Vechters die niet afzeggen en op gewicht zijn. Sportscholen die eerlijk en oprecht het niveau van hun vechters opgeven aan de match-makers. Sportscholen en vechters die begrijpen dat promotors de steun van de vechters nodig hebben bij het verkopen van kaarten en misschien staan de sponsors wel in de rij? Ach, een mens mag toch dromen?

AFSPRAKEN RESPECTEREN?

Goh, wat zou dat mooi zijn. Als alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en elkaar onder- steunt. Pas dan zou Corona ons toch iets goeds hebben gebracht, maar ik vrees dat alles rond de gala’s ook na Corona weer een herhaling van zetten zal zijn en de ergernis blijft. Het leuren om vechters, de onbetrouwbaarheid van sportscholen, de afmel-dingen op het laatste moment en vechters die kilo’s te zwaar blijken op de weegschaal en vervolgens het riedeltje uitkramen; ‘maar op mijn eigen weegschaal was ik op gewicht. Ik begrijp hier niks van?’ Wat zou het mooi zijn als iedereen een keer zijn verantwoordelijkheid neemt en afspraken respecteert.

KNOCKDOWN OF KNOCKOUT

De tijd zal het leren, maar dat de vechtsportsector een onge-nadig pak slaag heeft gekregen van het Coronavirus staat als een paal boven water. De sector ligt uitgestrekt op het canvas en de scheidsrechter is aan het tellen. De vraag is of het een knockdown of een knockout gaat worden.

Product toegevoegd aan uw winkelmand