KOMT DE VECHTSPORTWERELD

DEZE KLAP TE BOVEN?

Milco Lambrecht

‘Corona’, wie kan het woord nog aanhoren tegenwoordig? Al ruim een half jaar wordt de wereld in een ijzeren greep gehouden. Op de hele aardbol worden samenlevingen plat gelegd en als je van complotten houdt zou je kunnen denken dat de tijd voor een nieuwe wereldorde is aangebroken. 2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin hele economieën instortten, vrijheden werden ingeperkt en de sportsector totaal werd ontregeld. Wie had ooit gedacht dat de Olympische Spelen en het EK voetbal zou worden afgelast? Ondenkbaar, maar toch is het gebeurd. Ook de vecht-sportwereld is knock out gegaan en de vraag na een KO is altijd: komt de vechter er weer bovenop? Kortom, komt de vechtsportwereld deze klap te boven?

‘HEILIGE GRAAL’

De gevolgen van het Corona virus zijn voor de vechtsportwereld desastreus te noemen. Het debuterende virus is momenteel alleen nog maar te bestrijden door zoveel mogelijk contact tussen mensen te voorkomen. Het nemen van verregaande maatregelen, waaronder het invoeren van ‘de anderhalve meter samenleving’ schijnt voorlopig de enige oplossing te zijn tot er een vaccin is gevonden. Naar deze ‘heilige graal’ is de hele wereld al maanden koortsachtig op zoek. Het kan nog maanden duren tot er een vaccin op de markt is. Tot die tijd ligt de wereld in een spagaat tussen fysiek- en economisch welzijn.

EUFORIE

De vechtsporten zijn per definitie contact-sporten. Men praat immers over light-, semi- en full-contact vechtsporten, hoe helder wil je het hebben? In de week voor 1 juli j.l. kwam onze Minister President Mark Rutte met een konijn uit de hoge hoed. De sportscholen, die tot die tijd gesloten waren mochten weer open en zelfs de contactsporten waren weer toegestaan. Verbazing alom! Ging dit niet te snel allemaal? Maar de verbazing maakte als snel plaats voor de euforie. Sportschoolhouders blij, vechtsportleraren blij en natuurlijk vechters blij. De dojo’s stroomden weer vol en er kon weer volop gespard worden. Maar wat is een sport zonder wedstrijden? Evenementen in de vechtsport, ook wel ‘Gala’s genoemd, zijn nog ver weg.

STERFHUISCONSTRUCTIES

Hoe lang gaat dit duren? De grote professionele organisaties verkeren al in zwaar weer. Het eens zo machtige GLORY wankelt en probeert met allerlei sterf- huisconstructies het vege lijf te redden. Ook het ‘ONE’ van Chatri Sityodtong heeft ademnood. Als deze giganten wegvallen, wat blijft er dan nog over? Welk perspectief hebben onze talloze A-vechters dan nog? Hun toekomst valt in duigen. Talenten zullen zich achter de oren krabben. ‘Is deze sport nog wel voor mij geschikt?’. Waar doe ik het nog voor?

EVENEMENTENPROTOCOL IS ONUITVOERBAAR

Het (vechtsport)evenementenprotocol, dat met de beste bedoelingen door de vechtsportautoriteit in elkaar is getim- merd is helaas onuitvoerbaar. Verstandige promotors zullen hun vingers (en de inhoud van hun portemonnee) hier niet aan branden. Wie wil er organ- |iseren om aan het eind van de rit duizenden euro’s of meer bij te leggen?De vechtsportwereld zit in een impasse.

“Wie wil er organiseren om aan het eind van de rit duizenden euro’s of meer bij te leggen?”

OOK IN HET MMA IS HET KOMMER EN KWEL

Dat deze crisis voorbij zal gaan is zeker. De vraag is wanneer dit zal zijn en hoe zal de vechtsportwereld er uitzien als de rook is opgetrokken? Welke vechters kunnen zich bijna een jaar stilstand in hun ontwikkeling veroorloven? Komen zij nog wel op hun gewicht? Krijgen de vechters die net op het punt van doorbreken stonden nog wel een nieuwe kans? En zo ja bij welke organisatie? Bestaan er nog wel professionele kickboksorganisaties na de Corona? Ook in het MMA, waar voorheen de bomen tot in de hemel groeiden is het kommer en kwel. De UFC redt zich wel door hun lucratieve contract met ESPN+, al blijft een evenement zonder publiek veel minder sfeervol.

Bellator daarentegen heeft niet zo’n abonneebestand als hun grote broer UFC en over de kleinere organisaties maar te zwijgen.

NOSTRADAMUS

Niemand beschikt helaas over een glazen bol en in de befaamde kwatrijnen van Nostradamus is ook helaas niets terug te vinden over einde van de Corona crises. Wij leven momenteel bij de waan van de dag. Met een virus dat grillig en onvoorspelbaar is en met een overheid die de ene na de andere onnavolgbare en vaak tegenstrijdige maatregel treft. Worden de maatregelen weer versoepeld, waarmee Premier Rutten ons al eerder verraste, of wordt het wurgkoord weer wat aangetrokken en gaan wij weer achteruit in plaats van vooruit. Hoe lang is er nog rek op het elastiek van onze vechters? Wie blijven er gemotiveerd en kunnen de promotors dit financieel overleven? De tijd zal het leren.

Product toegevoegd aan uw winkelmand